Leiden, stad van de toekomst

 

Fotoproducten

 

 

 

 

TERUG NAAR INDEX

 


10 jaar geleden werden energieneutrale woningen  nog bijna niet gebouwd, in Nederland waren er nog slechts enkele experimenten. Dit is nu totaal anders. De techniek van energieneutraal bouwen is nu veel verder ontwikkeld, zowel voor de nieuwbouw als voor bestaande woningen. Voor enkele tienduizenden euros kunnen bestaande woningen worden opgeknapt en tegelijkertijd energieneutraal gemaakt.
Energieneutrale woningen vormen het toekomstbeeld van de woningbouw in Nederland. Bij het creeren van een energieneutraal woningbestand zou Leiden voorop kunnen lopen. Door het faciliteren van projecten van koopwoningen, maar vooral door hierover afspraken te maken met corporaties.
Vaak kiezen gemeenten, als het gaat om nieuwe ontwikkelingen in de woningbouw voor de gemakkelijke weg. Er wordt een architect gezocht, kopers schrijven zich in, er verrijst een koopproject met dure woningen dat er prima uitziet op de foto. De wethouder staat op de foto voorop.
GroenLinks mag niet kiezen voor die gemakkelijke weg. Duurzame bouw moet worden gekoppeld aan een volkshuisvestingsbeleid, waarin ook lagere inkomensgroepen niet alleen een woning kunnen krijgen, maar ook een duurzame woning.
Wat dit betreft kent Leiden een enorme opgave. Jarenlang is er te weinig gebouwd in de sociale woningbouw. Gedeeltelijk door financiele problemen, vooral door gemakszucht: Het woningtekort zou zichzelf wel oplossen als er gebouwd werd voor de doorstroming. Een doorstroming die vervolgens niet plaatsvond en die ook niet plaats zal vinden gezien de ontwikkelingen in de markt voor koopwoningen.
Het volkshuisvestingsbeleid zal moeten kiezen voor nieuwe uitgangspunten, Voor kleine woningen voor kleine huishoudens, voor herbestemming van kantoorgebouwen, renovatie in plaats van sloop, zorg voor de bestaande goedkope woningvoorraad. En dit alles binnen het kader van een duurzame stad: Geen gas meer in nieuwe wijken, de investeringen zullen zich immers nooit meer terugbetalen. Renovatie volgens nieuwe, duurzame technieken. Investeringen in zon en windenergie zullen zich wel terugbetalen. Nieuwe technieken waaronder geothermie en hergebruik van industriewarmte zullen wel een bijdrage leveren aan de stad van de toekomst.
En aan die stad van de toekomst wil ik graag mijn bijdrage leveren.